Grécko: 40 minút na ceste, a Fasolakia (fazuľky v paradajkovej omáčke)
piatok, januára 20, 2017
Už vyše roka dochádzam
niekoľkokrát týždenne do práce. S tým slovom som si vždy spájala posedávanie vo
vlaku, zamyslené vyhliadanie z autobusového okna.
Romantická predstava: vziať
si so sebou knižku, na pol hodinu sa pohrúžiť do sveta, na ktorý inak nemám
čas. Alebo len tak sledovať mihajúce sa polia a domy, kým nevystúpim pred
pracoviskom. Glasgow ma však cenou svojej verejnej dopravy pripravil o ilúzie.
V mojom prípade ide naozaj o dochádzanie, a občas si dokonca pripadám,
že už rok sa tajne pripravujem na preteky v rychlochôdzi.
Nebaví ma to, väčšinu
času. Niektoré dni to výsostne neznášam. Minulý týždeň som sa však podujala na
experiment. Prvý deň som z roboty vyrazila o pol siedmej, utekala do metra,
počkala si na vlak, odviezla sa do stanice najbližšej môjmu bydlisku, odkráčala
si zvyšok cesty domov, a pri príchode ma na hodinkách čakalo sedem hodín, sedem
minút. Druhý deň som tiež odchádzala o pol siedmej, no tentoraz som išla pešo,
4-kilometrovou trasou cez glasgowské neutešené betónové krídlo. Čas po
príchode? Sedem hodín, päť minút.
A tak zrejme, napriek
občasnej nechuti a nadmernej spotrebe energie, zostanem verná chôdzi. Je
zdarma, a ešte je aj rýchlejšia, než tie hlúpe vlaky a autobusy. Aby som sa
však len nesťažovala, aj pri nej sa dá stihnúť veľa vecí.
Tak napríklad, ak nie ste
knižnými puritánmi, dá sa pri nej značne zvýšiť počet prečítaných kníh. Len za
minulý rok som audiobookov popočúvala hádam tridsať. A keď sa nedokážem
sústrediť na slová, aj hudba postačí. Podľa piesne sa dá potom striedavo
predstierať, že pri svojej chôdzi utekám pred nukleárnou katastrofou, alebo sa
snažím okolie ohúriť svojím skvelým zmyslom pre rytmus. Keď hudbu či slová na
moment odignorujete, existujú aj vizuálne pomôcky. Počas mojich prechádzok si
napríklad viem vytvoriť predstavu o tom, ako sa darí obchodom na tej-ktorej
ulici. Napríklad keď zastrčený salón so svadobnými šatami po Vianociach zmizol,
ani ma to neprekvapilo.
Utvoríte si taktiež
lepšiu predstavu o ľuďoch, ktorí v meste žijú. Respektíve, zistíte, že sa ich
nedá škatuľkovať, sú príliš výnimočný. Či ide o dôchodkyňu, ktorá strategicky
pri čakaná autobusu blokuje chodník pri LIDL-i, aby do autobusu nastúpila ako
prvá. Alebo chlapíka vo vyžehlenom obleku, ktorý deň čo deň na námestí
vyspevuje árie a pesničky z Bedárov. Tak ako sa v Prahe kontrolujú v autobuse
sandále a ponožky, ja si pri chôdzi kontrolujem, že môj revír je stále ešte
plný prekvapení.
A potom sú tu samozrejme
extrémnejšie prípady, ako si skrátiť čas. Počítanie krokov. Detailné predstavy
o tom, čo spravím, akonáhle prídem domov. Detailné predstavy o tom, ako toto
chodenie povesím na klinec a s kufrom sa radšej prejdem na stanicu. Pojednávanie
o tom, čo by som robila, keby som akurát nemusela šliapať. Alebo o tom, čo bude
za tri dni na večeru.
Takto nejak som sa
dopracovala aj k receptu dnešného dňa: Fasolakii. Ide o mimoriadne vďačné a
rýchle jedlo, niečo, čo aj moja chôdzou-vyčerpaná telesná schránka dokázala
vyčariť za pol hodinu. Z toho, čo som sa o fasolakii dočítala, ju vnímam ako
takú grécku verziu leča (hoci, pozor, ide len o laický dojem!). Ingrediencii by
mala mať správna grécka domácnosť vždy k dispozícii, robí sa hromadne, zasýti,
a človek si ju vždy dá rád znova. Práve preto si ju do zbierky schovávam aj ja.
Fasolakia (4 porcie):
2 PL olivového oleja
500g zelených fazuliek
1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
2 strúčiky cesnaku, nastrúhaného
1kg zemiakov
1 plechovka paradajok/4 veľké paradajky
petržlenová vňať
bobkový list
soľ a čierne korenie
syr feta na zdobenie
500g zelených fazuliek
1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
2 strúčiky cesnaku, nastrúhaného
1kg zemiakov
1 plechovka paradajok/4 veľké paradajky
petržlenová vňať
bobkový list
soľ a čierne korenie
syr feta na zdobenie
1. Na oleji si najskôr vo
veľkom hrnci zosklovatieme cibuľku, potom plameň stíšime a pridáme cesnak
(opatrne, aby sme ho nepripálili - jedlo by bolo horké).
2. Ak používame mrazené fazuľky, pridáme do hrnca a necháme pod pokrievkou podusiť, kým nezmäknú. V prípade čerstvých do hrnca pridáme trošku vody, potom postupujeme rovnako.
3. Do druhého hrnca si dáme variť zemiaky, nakrájané na väčšie kocky.
4. K fazuľke pridáme paradajky, okoreníme a posolíme, vhodíme bobkový list. Zmes necháme pod pokrievkou variť 10-15 minút, aby sa chute premiešali. Podľa chuti pridáme petržlenovú vňať.
5. Ak chceme zemiaky zmiešať priamo s fazuľkami, precedíme ich a pridáme do hrnca. Môžeme však servírovať aj zvlášť - najskôr zemiaky, ktoré na tanieri zalejeme fazuľkami.
6. V oboch prípadoch odporúčam na záver jedlo posypať nadrobeným syrom feta, a poprípade šťavu doraziť kúskom chleba!
2. Ak používame mrazené fazuľky, pridáme do hrnca a necháme pod pokrievkou podusiť, kým nezmäknú. V prípade čerstvých do hrnca pridáme trošku vody, potom postupujeme rovnako.
3. Do druhého hrnca si dáme variť zemiaky, nakrájané na väčšie kocky.
4. K fazuľke pridáme paradajky, okoreníme a posolíme, vhodíme bobkový list. Zmes necháme pod pokrievkou variť 10-15 minút, aby sa chute premiešali. Podľa chuti pridáme petržlenovú vňať.
5. Ak chceme zemiaky zmiešať priamo s fazuľkami, precedíme ich a pridáme do hrnca. Môžeme však servírovať aj zvlášť - najskôr zemiaky, ktoré na tanieri zalejeme fazuľkami.
6. V oboch prípadoch odporúčam na záver jedlo posypať nadrobeným syrom feta, a poprípade šťavu doraziť kúskom chleba!
0 komentárov