Grécko: Avgolemono (citrónovo-vaječná polievka)
sobota, januára 14, 2017Pravdepodobne najmä preto, že som práve absolvovala obdobie obžerstva, známe ako Vianoce. Práce Grécka kuchyňa sa vo svete považuje za jedny z najzdravších, a musím priznať, že po všetkých tých koláčoch a sladkostiach si moje telo žiada zmenu.
Gréci si však
v strave rozhodne neodopierajú. Nejde o to, že by jedli menej, ale
skôr o ich stravovacie návyky a ingrediencie. Tak napríklad pred
červeným mäsom radšej uprednostnia kura alebo rybu. Vynikajúce, vzhľadom na to,
že ja pred červeným mäsom uprednostním hoci aj ružičkový kel. Zároveň je ich
strava postavená z veľkej časti na zelenine, ovocí, a strukovinách.
Nechápte ma zle, dokážem sa nad medovníčkami a tiramisu rozplývať do
zbláznenia, ale po čase všetok ten cukor začne robiť neplechu.
Tento mesiac sa teda
ponesie v znamení čerstvosti (aspoň takej mrazákovej), strukovín,
celozrnných sacharidov, fety, a olivového oleja. Ak by som mala velikánsku
peňaženku, rada by som pričlenila aj grécku lásku k orieškom a rybám,
ale v tomto ohľade moje možnosti siahajú tak po tuniaka v konzerve.
Ale hoci som v lete mala grécku spolubývajúcu (ktorej kuchynské variácie
ma sčasti na tento nápad priviedli!), momentálne mi na chrbát žiadny Grék
nedýcha. A vďaka bohu za to, v tomto byte je už tak či tak poriadna
zima!
Ako som avizovala už
v predchádzajúcom článku, za prvý recept na vyskúšanie som si vybrala ich
tradičnú polievku, Avgolemono. Hoci za jej pôvodom zrejme stoja Židia
z okolia Španielska, a je populárna aj v Turecku či Balkánskych
krajinách, dnes je považovaná za grécku špecialitu. Pravá Avgolemono začína ako
vývar z mäsa a zeleniny, v ktorom sa neskôr vyvarí ryža alebo
orzo, a potom sú vmiešané vajíčka s citrónovou šťavou. Výsledkom je
pomerne hustá, biela, krémová polievka. Recept ako stvorený na januárové chúlenie sa pri radiátoroch!
AVGOLEMONO, 4 porcie
2 PL olivového oleja
1 veľká cibuľa, nakrájaná na drobno
2 malé mrkvy, nakrájané na drobno
1 šálka kelu, nakrájaného na pásiky (vlastný výmysel, kľudne vynechajte!)
1 šálka kuracieho mäsa, predvareného; alebo 2 kuracie prsia, nakrájané *
pol šálky ryže, krátko-zrnnej, alebo orza
2 vajíčka
šťava z 1 citrónu
1 PL oregana
kurací alebo zeleninový bujón
soľ a čierne korenie
1. Do hrnca pridáme
olivový olej, keď sa zohreje, pridáme cibuľu a miešame, kým spriesvitnie.
Následne pridáme mrkvu a kel, povaríme, aby zelenina trochu zmäkla. Ak
používame kura, nakrájané ho následne pridáme k zmesi.
2. Zaleje 4 šálkami vody,
v ktorých si rozpustíme bujón. Privedieme polievku k varu,
prikryjeme, a necháme aspoň 25-30 minút povariť.
3. Dosolíme
a okoreníme podľa chuti, a následne pridáme surovú ryžu/orzo. Opäť
prikryjeme a necháme variť 15-20 minút.
4. Medzitým si
v stredne-veľkej miske rozklepneme vajíčka, ktoré rozšľaháme
s citrónovou šťavou.
5. Keď je ryža mäkká
a kura uvarené, znížime plameň. Za jednu naberačku vývaru pomaly prilejeme
do misky s vajíčkami, za stáleho šľahania, aby sa nám nezrazili. Postup
opakujeme s ďalšími dvoma naberačkami, a neprestávame šľahať. **
6. Vajíčkovú zmes
prilejeme späť k zvyšku polievky. Ochutíme oreganom a
povaríme ešte zopár minút na miernom ohni, aby polievka trochu zhustla. Môžeme servírovať!
povaríme ešte zopár minút na miernom ohni, aby polievka trochu zhustla. Môžeme servírovať!
* Myslím, že by fungovala rovnako dobre ako
čisto vegetariánsky vývar, no tentoraz som siahla po troške kuraciny
z mrazáku, keďže ho musím čo najskôr vyprázdniť a nechať rozmraziť. Ak
chcete mäso vynechať, pokojne tak urobte!
** S touto časťou receptu som mala najväčšie problémy, ale našťastie som skončila iba s niekoľkými vaječnými (a šedivými) vlasmi.
** S touto časťou receptu som mala najväčšie problémy, ale našťastie som skončila iba s niekoľkými vaječnými (a šedivými) vlasmi.
0 komentárov