Prečo by ste mali ísť do kina na Wonder Woman, aj ak vás superhrdinovia nezaujímajú?

utorok, mája 30, 2017

Priznávam, že nie som najväčším fanúšikom super-hrdinského trendu vo filmoch. Občas sa nájdu také kúsky, ktoré ma zaujmú, a všeobecne uznávam, že ide o zábavnú, kvalitne-odvedenú robotu, ktorá úplne stačí na odreagovanie a útek do fiktívneho sveta. Avšak zároveň ma uvádza do rozpakov fakt, že vďaka ich astronomickým ziskom sa tieto filmy stali pre Hollywood akousi stávkou na istotu. Spolu s trendom remakeov a nekonečných pokračovaní sú to práve filmy s komixovými koreňmi, ktoré v posledných rokoch takmer celkom zahatili kiná. A čím ďalej, tým väčšmi mám dojem, že pre ich neklesajúci úspech a zaručený finančný zisk sa z týchto filmov stávajú šablónovité kópie, s čoraz blýskavejšími efektmi a štipľavejšími hláškami. Napriek tomuto úvodu vás však chcem o niečo poprosiť. Ak vás superhrdinovia aspoň trošku zaujímajú, alebo len hľadáte film, na ktorý do kina ujsť pred tropickými teplotami, prosím: vyberte si Wonder Woman.


Situácia s ženskou reprezentáciou, pred aj za kamerou v Hollywoode, je dlhodobo biedna. Nespočetné štatistiky dokazujú, že zatiaľ čo počet žien zamestnaných vo filmovom priemysle stagnuje na nízkych číslach, ženy zobrazované na obrazovke sú zasa často obeťami sexistických príbehov a charakterizácie. Tak napríklad, z 250-najúspešnejších filmov roku 2016 bolo iba 7% režírovaných ženou. Situácia je len o niečo lepšia v scenáristickej brandži, kde ženy tvorili 13%, a ešte mizernejšia pokiaľ ide o ženské kameramanky – iba 5%. 1

Ďalšia štúdia z minulého roku zasa ukazuje, že po analyzovaní vyše 11000 postáv z filmov a televízie bol pomer mužských a ženských postáv dva ku jednej, pričom ženy netvoria ani tretinu postáv, ktoré na obrazovke aj prehovoria. Rovnako smutný je i prehľad toho, aké ženské postavy nám Hollywood ponúka. Častým úkazom je jedna osamelá žena v mori mužských figúr. Iba mizivá časť predstavuje ženy nad 40 rokov, a veľakrát je ich úloha obmedzená na to, aby mužskému hrdinovi zabezpečili sexuálne vzrušenie alebo tragickú minulosť. A to sa ani nebudem vyjadrovať k problematike Bechdelovej testu, alebo reprezentácii jednotlivých rás.2

Prečo vás teda pozývam na Wonder Woman?

Buďme pragmatickí. Sexizmus je v Hollywoode zakorenený rovnako ako láska k šťastným koncom. Ale peniaze tiež vedia hovoriť.


Hoci protestov a štúdií každoročne pribúda, celá situácia sa mení iba slimačím tempom. Ale od 1.júna bude v kinách film primárne o ženskej hrdinke, ktorý je navyše režírovaný ženou. Hoci filmy so superhrdinami bodujú naprieč všetkými demografiami, cielenou diváckou základňou akoby boli stále iba muži.

A práve preto je dôležité ukázať, že to tak nie je – práve tým, že začneme väčšmi podporovať filmy o ženách, tvorené ženami. V neposlednom rade, dôležité je aj to, čo znázorňuje samotná postava Wonder Woman. Diana je silná, suverénna hrdinku, ktorá sa hravo vyrovná svojim mužským polovičkám. Je inteligentná, rozhodná, a nie je len ozdobou na mužskom ramene. Bola vzorom mnohých dievčat v minulosti, a teraz ním môže byť aj pre ďalšiu generáciu.

Mnoho fanúšikov sa ešte pred začiatkom produkcie Wonder Woman vzbúrilo; nasledovali skeptické (a sexistické)  analýzy tela hlavnej hrdinky, stonanie nad tým, aký bude výsledný produkt trápny, ak bude adresovaný ženám. Zatiaľ čo Zach Snyder napriek vlne kritiky stále berie jeden lukratívny kšeft za druhým, ľudia o superhrdinskom debute Patty Jenkinsovej pochybovali ešte skôr, než sa skončilo natáčanie.

Ak som vás nepresvedčila, čo už. Ale ak si budete tento týždeň vyberať program v kine, prosím, porozmýšľajte o Wonder Woman. Možno vás explodujúce budovy a nekonečné súboje zaujímajú rovnako málo, ako mňa. Ale, azda idealisticky, verím, že ak tento film uspeje, mohol by pozitívne ovplyvniť situáciu so ženami vo filme. A navyše, vraj to ani nie je taký hrozný film. 3

Hoci bol tento článok trochu z iného súdka, rada by som v tejto problematike ešte chvíľu pokračovala. Preto o pár dní očakávajte rebríček tipov na filmy s ženskými režisérkami!

Mohlo by sa vám páčiť

0 komentárov

Instagram